POLENLEŞME MUHABBETİ 17, KONU: KİŞİSEL GELİŞİMDE DEVAMLILIK
Herkese selamunaleyküm! Yepyeni ve çok güzel bir konu ile karşınızdayız. Hepimiz kendimizi geliştirmeliyiz ve bu gelişimde devamlılık da göstermeliyiz. Tabii moda olan tabiri ile kişisel gelişim değil, esas mesele kendinde olanın ve olmayanın farkında olarak hatta kendini tanıyarak ilerlemektir asıl gelişim. Bu haftaki konuğumuz Ravza Arımız. Kendisi ile çok güzel polenleşme muhabbeti gerçekleştirdik. Birbirinden güzel video ve podcast önerileri de var bizden söylemesi:) O zaman buyurun:
Ravzacım seninle daha önce psikoloji hakkında çok güzel bir polenleşme yapmıştık. Bugün de psikoloji ile bağlantılı olarak kişisel gelişim hakkında sana birkaç soru sormak istiyorum. Hazırsan başlayalım
-Hazırım
Kişisel gelişim ve psikoloji arasındaki bağlantı sence ne ve neden kişisel gelişim ?
-Aslında birbirinden çok farklı gibi görünseler de birbiriyle çok bağlantılı iki konu. Tabii ki psikoloji bir bilim dalı olmasıyla insanların kendilerini daha üst noktaya taşımak için yaptıkları eylemler olan kişisel gelişimden ayrılır fakat daha detaylı bir şekilde irdelendiğinde insan psikolojisinin kişisel gelişime ne kadar açık olduğunu görebiliriz. Bu noktada kişisel gelişim kavramını biraz açmak istiyorum. insanların kendilerini psikolojik ve kültürel anlamda daha ileri bir noktaya taşımak ve kendilerini gerçekleştirmek adına yaptığı eylemlerin tamamına kişisel gelişim denir. Ve bu yapılan eylemler kişiye daha iyimser ve sağlıklı bir psikoloji vaadeder. Bu noktada bu yazıyı okuyanların biraz düşünmesini istiyorum. Kendinizi depresif bir ruh halinde hissettiğiniz yataktan çıkmak istemediğiniz zamanlar ne zamanlardı? Kişisel gelişiminize bol bol yatırım yaptığınız dönemler mi yoksa gün içerisinde kayda değer hiçbir şey ortaya koymadığınız zamanlar mi ? Tabii ki depresif ruh halinin kişiden kişiye değişen birçok farklı sebebi olabilir fakat genel olarak baktığımızda ortaya bir şey koyamamanın yani kişisel gelişimine yatırım yapmamanın verdiği his bizi depresif bir ruh haline sürükler burada kişisel gelişim ve psikolojinin ortak noktasını net bir şekilde algılamış oluruz
Yani bazı psikolojik durumlarımız kişisel gelişimle düzeltebiliriz aslında. Peki bu kişisel gelişim sence nasıl olmalıdır ? Örneğin kitaplar okuyarak mı yoksa farklı aktiviteler yaparak mı ?
-Kişisel gelişim deyince her ne kadar hepimizin aklına aynı şeyler gelse de bunun bütün insanlarda karşılığı farklıdır. Örneğin bir kişi kişisel gelişimi kendini sanat alanında geliştirmek olarak görürken bir diğeri kendine spor alanında yatırım yapmak olarak görebilir. Dolayısıyla burada kişinin kendini hayatta nerede görmek istediği ve hangi alanlarda kendini daha üst noktaya taşımak istediği soruları sorulmalıdır. Bunun yanında tabii ki kişisel gelişimin olmazsa olmazları dediğimiz bazı aktiviteler de vardır. Bunlardan biri ve en vazgeçilmezi olan senin de dediğin gibi kitap okumak, okumak bitmek bilmeyen süreç ve kişisel gelişim sürecinde bize en çok yardımcı olan araçlardan bir tanesi. Bunun dışında Dil öğrenmek, yeni yerler görmek, film ve diziler izlemek, çeşitli eğitimler almak başlıca kişisel gelişim aktivitelerinden sadece birkaçı. Yukarıda da belirttiğim gibi kişisel gelişim sadece bunlarla sınırlı değil kişinin kendini geliştirmek istediği alana göre farklı şeyler de söylemek mümkündür.
Tabii somut eylemlerin yanında bizi zihnen özgürleştireceğine inandığımız şeyleri yapmak veya bir şeyleri yapmamak da çok önemli sayılabilecek kişisel gelişim yatırımları. Örneğin: Hayatındaki toksik insanlardan kurtulmak ve bu ilişkilere son vermek, sana bir şey katmayacağını düşündüğün alışkanlıklardan kurtulmak, günümüz insanının en büyük problemlerinden biri olan zamanını iyi yönetme becerisi kazanmak ve yine günümüzdeki teknoloji çağında insanların yapmakta en çok zorlandığı şey olan odaklı çalışmayı öğrenmek, kendini tanımak, etkili iletişim kurmayı öğrenmek gibi kişisel gelişim örnekleri de kişisel gelişimi sadece kitap okumak gibi somut şeyler olarak düşünmediğimizde bizi kendini gerçekleştirme yolunda ileri taşıyacak önemli eylemler.
Anladım, sen kendini geliştirmiş olarak tanımlayabilir misin ya da bunun sence “ben bu işi yaptım artık kendimi geliştirdim” gibi belirli bir sınırı var mıdır ?
-Tabii ki hayır, insan kendini belirli alanlarda geliştirdiğini kültürlü, birikimli, entelektüel bir insan olduğunu savunabilir ama eğer bir insan kendini tam anlamıyla geliştirdiğini ve gerçekleştirdiğini iddia ediyorsa o insan kendini gelişime çoktan kapatmıştır. Zaten önümüzdeki örneklere baktığımızda hayatta bir şeyler başarmış ve bir şeyler ortaya koymuş olan hiç kimsenin böyle bir söylemde bulunmadığını görürüz onlar için hep daha fazlası vardır ve bu onlar ölene kadar devam edecektir.
Bence de durum böyle, senin kendini geliştirmek adına yaptığın şeyler neler ? Örneğin benim kitap okumak, araştırma yapmak, nadiren de olsa (düzenli hale getirmeye çalışıyorum) spor yapmak gibi.
-Ben de aynı şeyleri yapıyorum. Aslında kişisel gelişimi bir nevi kendine gelecek için yatırım yapmak olarak görürsek (gerek dinç bir zihin gerek sağlıklı bir beden gerekse kendinin daha iyi bir versiyonuna ulaşma çabası) bunları ve daha fazlasını bana verecek olan şeyleri yapmayı seviyorum. Senin de dediğin gibi kitap okumak, podcastler ve videolar izlemek (Bunları yaparken tabii ki seçici olmamız gerekiyor),daha sağlıklı bir beden ve geleceğe yatırım için spor yapmak, araştırma yapmak (özellikle seni öne çıkaracağına inandığın konularda) gibi şeyleri ben de yapıyorum. Alışkanlık haline getirdiğimde uzun vadede bazılarından çok iyi sonuçlar aldığımda söyleyebilirim.
Benimde en çok zorlandığım kısım düzenli hale getirmek, onu başardığım zaman ciddi değişim ve gelişimler fark ediyorum. Ama bu da ciddi bir irade istiyor. Senin bu konudaki önerilerin nelerdir, bir işi nasıl istikrarlı bir şekilde yapabiliriz ?
-Evet, zaten bizim insanımızın genel bir problemi olduğunu söyleyebiliriz bunun. Bir şeylere en yüksek motivasyonla başlar 3-5 gün bunu devam ettirir sonra zirvede bırakıp noktalarız. Ben de devamlılık konusunda çok problem çekmiş ve çekmeye de devam eden biri olarak kesinlikle yapmak istediğimiz şeylere motivasyonsuz da olsa yavaş yavaş başlamayı öneriyorum. Belki günde 5 sayfa kitap okuyarak ya da 5 dakika spor yaparak ilk başta belki bu bizi yeterince tatmin etmeyebilir ama emin adımlarla gittiğimizde hayatımız boyunca bırakmayacağımız bir alışkanlığa sahip olacağız ve bunun bize neler katabileceğini hayal bile edemeyiz. Ve bu konuda değinmek istediğim bir diğer nokta ise her şeyi bir anda yapmaya çalışmamak. yine bu da yüksek motivasyonla başlayıp hayal kırıklığıyla sonuçlanabilir. Kendimden örnek verecek olursam ne kadar çok fazla şey yapmak istediğim dönemlerde veya günlerde o kadar az şey yaptığımı görüyorum yani amacımız çok fazla şey yapmak değil onları mükemmel bir şekilde yapmak olmalı.
Son olarak ise izlediğin film, YouTube - podcast kanalı , ya da okuyup çok beğendiğin kitap önerilerin var mı bizler için ?
-Evet, kişisel gelişim yolculuğunda benim yaptığım başlıca şeylerden biri kitap okumak. İnsanların ilgi duyduğu konu her neyse bunun hakkında kitaplar okuması kişisel gelişim kapsamında değerlendirilebilir ama ben bazı spesifik kişisel gelişim kitapları önermek istiyorum:
Doğan Cüceloğlu- Var mısın
Doğan Cüceloğlu-Savaşçı
Hector Garcia/Francesc Miralles-Ikigai
Ferhat Kardaş-Yürümeye devam et
İlber Ortaylı-İnsan geleceğini nasıl kurar
Ve tabii ki bu konuda benim çok beğendiğim ve arkadaşlarıma önermek istediğim bazı YouTube kanalları:
Haluk Tatar
Beyhan Budak (Kendisi psikolog ama bu konuyla alakalı da bir çok içeriği var)
Hikmet Anıl Öztekin
Podcast kanalı olarak da:
Kişisel gelişim klişeleri
Güçlü psikoloji
Haluk Tatar ile yeni bir ben
Kanallarını önerebilirim
Çok teşekkürler Ravza yine çok güzel ve istifadeli bir sohbetti, eklemek istediğin her hangi bir şey var mı ?
-Benim için de çok güzel bir sohbetti gerçekten sorularına cevap vermek çok büyük bir zevkti benim için teşekkür ederim başka eklemek istediğim bir şey yok.
NOT: Yorumlara sizler de önerilerinizi yazabilirsiniz. Hem böylece birbirimizden polen toplamış oluruz. Biliyorsunuz polen toplamak ve yaymak bizim işimiz:)
NOT: Bizlere instagramdan ve mailden ulaşabilirsiniz. Hiç çekinmeden yazın ama ümmetin gençleri olarak hep birlikte yola devam!
İnstagramdan bizi takip edebilirsiniz. https://www.instagram.com/arikovaniblog/
Yorumlar
Yorum Gönder