POLENLEŞME MUBABBETİ 16, KONU: DERS VE İLMİ ÇALIŞMALAR NASIL OLMALI?
Ders çalışırken belirli bir rutinin var mı ?
–Ders çalışırken belli bir rutinim var. Öncelikle şöyle diyeyim günü planlanmadan başlanılan çalışma çok eksik kalıyor. Ne yapacağını bilemiyorsun yapsan bile verimsiz oluyor o yüzden günün planlanması ve rutin oluşturulması önemli. Bu planın rutine dönmesi içinde irade önemli rol oynuyor. Benim rutinim genellikle ibadet-yemek yeme-ders çalışma şeklinde oluşuyor. Bazen rutinimde aksamalar oluyor ama bunları kafaya takmamaya çalışıyorum. İnsanın kendine has rutin oluşturması önemli
Programda bir yere uyamadığımız zaman ona takılı kalmamak çok önemli, benimde geçmişte ve şimdi de yaşadığım en büyük problemlerden birisi mükemmelliyetçilik. Peki okul derslerimizde çalışma düzenimizi nasıl oturtabiliriz, sen sevmediğin derslere çalışırken neler yapıyorsun ?
–Okul derslerimizde çalışma düzenini oturtmak için ben genellikle okuldaki alanım olan derslere daha önem veriyordum . Okuldan gelince o dersleri tekrar edip üzerine test çözmek yeterli oluyor. Tabi bunu hafızada yeterli şekilde tutmakta önem arz ediyor. Sevmediğim derslere hedefim için üzerinde durmam gerekliliğini kendime hatırlatıyordum çünkü sevmediğim dersler ortalama da önemli oluyordu. Sevmediğim derslere bile bir bilgi yolundan baktığımda yavaş yavaş nefretim azalıyordu. Yani dersleri sevmek ve nefret etmek gibi değilde her derse bir bilgi almak gibi bakarsak nefret ettiğimiz dersi de sevmeye başlayabiliriz.
Günümüzde dikkat dağıtıcılar çok fazla odaklanarak gerek okul dersleri olsun gerek araştırma çalışmalarımız olsun, nasıl odağımızı arttırabiliriz?
–Odağımızı artırmanın başlıca faktörü öncelikle ana gayemizi bulmak ve onu benimsemektir. Ana gayesi her daim Allah'ın rızası olan biri Allah'ın rızası için elinden gelenin en iyisi yapmaya gayret edip ders çalışmaya başlayacaktır. Ders çalışma masasına oturduğunda yaşadığı olayları bir kenara bırakıp ana gayesine odaklandığı anda dikkatinin dağılmasına izin vermeyecektir. Dikkat dağıtıcılardan gerektiğince uzak durulması bana göre çok iyi olur. Ben sosyal medyada geçirdiğim zamanları minimuma indirdim. İnsanın hayatında ve vaktinde daha çok boş vakit kalıyor ve onuda güzel şeylerle doldurabilir. Odak artırmak için ikinci iyi seçenek kitap okumak. Kitap okumanın faydalarını zaten eminim hepimiz biliyoruzdur.
Kısa bir süre çalışmadan sonra aksine uzun dinlenme molaları veriyoruz. Bu hem zamanımızı hem de motivasyonumuzu olumsuz etkiliyor. Bu dengeyi nasıl sağlayacağız?
–Uzun dinlenme molaları genellikle dikkatimizin dağılmasıyla bağlantılıdır. Hem sosyal medyada gezinme hem dikkatimizin çabuk dağılması uzun dinlenme molalarını beraberinde getiriyor. O yüzden mümkün olduğunca periotlarda çalışmak dikkat dağılımını engeller ve odağı artırır. Eğer hiç odaklanamıyorsanız 30 dakika ders çalışma 5 dakika dinlenme olarak ayarlayabilirsiniz youtube da önerilen çalışma stili buydu.
Sosyal medya uzun molalar vermekte en büyük etken bencede, yeni soruya geçelim o halde;çok çalışmak mı yoksa az ama öz çalışmak mı ?
–Kesinlikle az ama öz çalışmak. Çok çalışmak bir süre sonra sadece kendini yormak adlı eyleme dönüşüyor. O yüzden ne çalıştığını bilmek, verimli çalışmak, periotlu bir şekilde çalışmak çok daha önemli. 8 saat kendini yorarak çalışmadansa 1 saat az ve öz çalışmak kişiye daha çok şey katacaktır.
Burda da irade devreye giriyor tabii ki, okul derslerimizle ilgili soruları bir kenara bırakıp bir kaç tane de ilmi çalışmalar ile ilgili sorular sormak istiyorum; ilmi çalışmalarımızı nasıl zevkli hale getirebiliriz?
–Bu konularda acemi biri olarak ben genellikle ilmi çalışmalarda sevdiğim hocaları dinliyorum. Bu zevklendiren etkenlerden biri. Bir diğeri ders çalışırken kullandığımız renkli kalemler :D Evet ilim çalışmalarındada aynı teknik kullanılırsa bence zevkli hale gelebilir. Bir hadis veya ayet not tutacaksınız hemen renkli kalemle altını çizip not alabilirsiniz. Tabi kuranın üstüne not almak uygun olmayacağından sadece çizmek daha iyi olabilir. Bu konu hakkında açıklık getirelim. Fetva meclisinde sorulduğunda kuranın üstüne yazı yazmak eylemine şöyle cevap verilmiş:
" Esas böyle olmakla beraber, mushafın Kur'an'ı temsil eden yönünün her türlü tazime layık olduğunu, tazimin imanı yansıttığını düşündüğümüzde bir tek noktanın bile konmamasını emreden idraki uygun buluruz. Kısacası, koymamak doğrudur. En az ne kadar o kadar konması olabilir. Allah Teâlâ kitabı ile amele hepimizi muvaffak kılsın."
Konu ana sözünden sapmış gibi görünsede bunları açıklamamız gerekiyordu. Yani ilmi çalışmaları zevkli hale getirmek için aynı ders çalışma alanında kullandığımız yöntemlerde etkili olabilir. Sözümde bir yanlışlık yaptıysam Allah beni affetsin.
Ve son sorumuza geldik. İlmi çalışmalarımızı nasıl düzenli hale getirebiliriz ?
–İlmi çalışmalarımızı düzenli hale getirmek kesinlikle motivasyona bağlı bir şey. Zaman zaman hayatta olan bazı şeylerle motivemiz düşüp bunalıma giriyoruz. Ve ilmi çalışmalarımız aksıyor. Aksamaması ve düzenli hale gelmesi için kaynak motivasyon. Aradığımız motivasyon ise kuranı kerim ve hadislerde.
Şimdi diyeceksiniz ki "Kardeşim kuran okumak içinde motivasyon gerekli değil mi?" Evet gerekli. Asıl beceri motivasyon düşmesi halindede kuran okuyabilmek , ilim çalışabilmek. O da Allah'a hep dua şeklinde olmakla çözülüyor. Allah'a dua ederek motivasyonumuz düştüğü halde bile ilmi çalışmalara yönelebiliriz. Allah bizleri her daim ilimle meşgul eylesin amin.
Son olarak bir ayeti kerime bırakalım. Taha suresi 114. Ayet:
Mutlak hâkimiyet/egemenlik sahibi, mülkünde dilediği gibi tasarruf eden) El-Melik, (hak ve hakikatin kaynağı) El-Hak olan Allah yücedir. Kur’ân’ın sana vahyedilişi bitmeden (onu ezberlemek için) acele etme! De ki: “Rabbim, benim ilmimi arttır.” (20/Tâhâ, 114)
Allah razı olsun çok keyif alarak yaptığım bir sohbetti, eklemek istediğin başka bir şey var mı ?
–Amin Allah hepimizden razı olsun. Eklemek istediğim başka bir şey yok🤍
NOT: Sevgili Arı Kovanı okurları sizlere Arı Kovanı adına bir soru da sormak istiyoruz. Aylık polenleşmelerimiz hangi sıklıkla olmalı sizler neler düşünüyorsunuz? Yorumlara yazar mısınız? Sizlerin fikirleri, önerileri çok önemli bizler için. Ve de Arı kovanının daha fazla okura ulaşması için çevrenize de yaymanızı çok isteriz. Belki bir arkadaşınıza bir yazımızı hediye edersiniz, belki de bir alıntı paylaşırsınız. Bizleri instagramdan da takip etmeyi unutmayın! instagram.com/arikovaniblog/
Allah razı olsun,çok ihtiyacımız olan bir yazı olmuş 🌿
YanıtlaSilCümlemizden inşâAllah. Faydamız dokunduysa ne mutlu bize🧡🐝🐝🐝
SilOdaklanma konusunda söylemek istediği gerçekten çok doğruydu. Ana gayemizi kendimize sürekli hatırlatırsak, boş işlerle uğraşımız minimuma iner🌷Allah Razı olsun
YanıtlaSilKıymetli yorumun için teşekkürler Sümeyra. Cümlemizden inşâAllah.🧡🐝🐝🐝
Sil